Renato Ratti
RENATO RATTI
Historická Cantina Ratti se nachází v La Morra od roku 1965. V roce 2005 byla budova kompletně zrekonstruována: architektura, která není vidět, a právě z tohoto důvodu naplňuje pohled. Udržitelnost znamená mnoho věcí. Naše vinařství je udržitelné i z hlediska konstrukce. Budova s liniemi, které se mísí s těmi na kopci, s barvami, které nacházejí kontinuitu s těmi z okolní vegetace.
Výroba vína v La Morra se řídí přesnými pravidly, která v průběhu let nabývají definitivních obrysů filozofie výroby Ratti.
Pečlivý pohled na zvláštnosti území (s vědomím, že každá oblast nebo podoblast dává život různým barolům), s intuicí vnesení francouzského konceptu Cru do Langhe, menším zásahem lidských rukou do vinařství, odlišným přístupem ke zušlechťování.
Principy, na kterých je založena výrobní filozofie Ratti, jsou spojeny se zhodnocováním jedinečnosti produkčních oblastí, se zvláštnostmi spojenými s ročníky a s procesem výroby vína, díky kterému je ve víně jasný hlas území.
Výrobní filozofie Ratti je založena na pevných principech již více než 50 let. Byl to Renato Ratti, kdo je jasně definoval. Když psal o „jedinečnosti dané podoblasti“, o „klasifikaci různých ročníků“ a o „zjemnění v láhvi, aby vínu propůjčila a zachovala jemnost, eleganci a dlouhou životnost“, položil základy metodologie, která obstojí ve zkoušce času, aniž by ztratila svou ráznost a jasnost.